شب قدر را قدر بدانیم

01 Jun 2018
کد خبر : 6716707
تعداد بازدید : 4786

شب قدر یعنی؛ شب خلوت و خلوص و خلاصی، شب نیاز و نیایش، شب راز و رجعت و رهایی

شب قدر را قدر بدانیم

بی تردید شب قدر از شب های با عظمت و با اهمیت سال است و سبب فضیلت این شب بر سایر شب ها به اعتبار اموری است که در این شب محقق می شود. امام صادق علیه السلام فرمودند: «از کتاب خدا استنباط می شود که شماره ماه های سال نزد خداوند دوازده ماه است و سرآمد ماه ها ماه رمضان است و قلب ماه رمضان لیلة القدر است». در بیان اهمیت و فضیلت شب قدر همین بس که خداوند تمامی آیات سوره قدر و آیات سوم تا پنجم سوره دخان را در اهمیت آن شب نازل کرده است و خطاب به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرموده است: «وَمَا أَدْرَاک مَا لَیلَةُ الْقَدْرِ» بعد از آن بلافاصله به عظمت و بزرگی آن اشاره کرده و می فرماید: «لَیلَةُ الْقَدْرِ خَیرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ»[1].

نقش انسان در مقدّرات شب قدر به چند علت درخور طرح است. حالات و دریافت های شخصی کسانی که اهل دعا و رازو نیاز در شب قدر هستند نقش خونین را در شب قدر به شایستگی دریافته اند. گاهی این حالات آن چنان ژرف و تأثیر گذار است که تا شب قدر آینده و حتی تا آخر عمر در همه افکار، اخلاق، کردار و رفتار آنها رخنه کرده و آنان را در یک خط سیر معنوی قرار داده است. به خوبی می توان فهمید که مبنا و اساس عمل صالح خود بنده است. هنگامی که یک عمل صالح معمولی با زمانی پر برکت و مقدس همراه گردد و از ارزش چند برابر برخوردار می شود و گاه همراه شدن یک عمل صالح با ولایت و اعتقاد و اقامت می تواند انسان را به اوج شرافت برساند. پس راز سعادتمند شدن انسان در شب قدر عمل اختیاری است که باعنایت خداوند برکت می یابد و چند برابر می شود.

حال وظیفه اهل ایمان در شب قدر چیست؟ شبی که بهترین فرصت برای تزکیه نفس و رسیدن به تقوا فراهم است؛ باید از لحظه لحظه این ماه بهره گرفت و از روزها و شب هایش سود برد. باید قدر شب های قدر را دانست «بخشنده مهربان منتظر است تا مناجات بخشش خواهان را بشنود و به اجابت برساند.»

در تأیید وظیفه اهل ایمان در شب قدر به این حدیث زیبا توجه نمایید. حضرت موسی علیه السلام به پیشگاه الهی عرض می کند: «الهی ارید قربک قال! قربی لمن استیقظ لیلة القدر؛ خداوندا می خواهم، به تو نزدیک شوم، فرمود: قرب من از آن کسی است که شب قدر بیدار بماند.

قال: الهی ارید رحمتک، قال: رحمتی لمن رحم المساکین لیلة القدر؛ عرض کرد: خداوندا رحمتت را می خواهم، فرمود: رحمتم از آن کسی است که در شب قدر به مسکینان رحمت کند.

قال اریدالجواز علی الصراط قال: ذلک لمن تصدق بصرقة فی لیلة القدر، عرض کرد خداوندا جواز گذشتن از صراط را از تو می خواهم، فرمود: آن متعلق به کسی است که در شب قدر صدقه ای بدهد.

قال: الهی ارید من اشجار الجنة و ثمارها. قال: ذلک لمن سج تسبیحه فی لیلة القدر؛ عرض کرد: خداوندا از درختان بهشت و ازمیوه هایش می خواهم، فرمود: آنها از آن کسی است که در شب قدر تسبیح گوید.

قال: الهی ارید النجاة من النار. قال: ذلک لمن استغفر فی لیلة القدر

عرض کرد خداوندا رهایی از جهنم را می خواهم. فرمود: آن از آن کسی است که در شب قدر استغفار کند.

قال: الهی ارید رضاک، قال: رضای لمن صلی رلتکین فی لیلة القدر؛[2] عرض کرد: خداوندا خشنودی تو را می خواهم. فرمود: خشنودی من از آن کسی است که در شب قدر دو رکعت نماز بگذارد.

 


[1] . کافی، ج4، ص65.

[2] . مستدرک الوسائل، ج76، ص456.